For medlemmer
Innkjøpsportalen
Annonsering
Om nettstedet
Facebook
Kontakt oss

 

Søk i nettstedet

Søk i PubMed

 


Nettredaktør:
Manuellterapeutenes Servicekontor
Telefon +(47) 22 60 17 00
Utskriftsvennlig versjon
Rygg og nakke plager flest
16. mai 2017
yay-19369600-digital.jpgKorsrygg- og nakkesmerter er den største enkeltstående årsaken til sykdomsbyrde i Norge
 

Skrevet av


Det viser en nylig publisert rapport fra Senter for sykdomsbyrde ved Folkehelseinstituttet. Senteret har et nært samarbeid med det globale sykdomsbyrdeprosjektet Global Burden of Disease Study (GBD). Høsten 2016 publiserte GBD sine beregninger av sykdomsbyrde for årene 1990 til 2015 i 195 land, inkludert Norge.

Sykdomsbyrdeberegninger viser hvordan ulike sykdommer, skader og risikofaktorer rammer en befolkning i form av ikke-dødelig helsetap og dødelighet. I GBD-prosjektet beregnes fire mål på sykdomsbyrde: antall dødsfall, tapte leveår, ikke-dødelig helsetap og helsetapsjusterte leveår.

Resultatene for Norge viser blant annet at den viktigste sykdomsgruppen for ikke-dødelig helsetap var muskel- og skjelettsykdommer, som forårsaket hele 25,9 % av helsetapet. Nesten 80% av helsetapet knyttet til muskel- og skjelettsykdommer var forårsaket av korsrygg- og nakkesmerter.

Korsrygg- og nakkesmerter var den største enkeltstående årsaken til sykdomsbyrde i Norge, og forårsaket over 10% av alle helsetapsjusterte leveår. Den høye sykdomsbyrden er først og fremst drevet av den høye forekomsten av korsrygg- og nakkesmerter, som rammer over 1 million nordmenn.

Les hele rapporten her…
Manuellterapeuter som behandler kjeveledd
kjevesmerte_60px.jpg
Her finner du oversikt over manuellterapeuter som har fullført kurs i undersøkelse og behandling av temporomandibulær dysfunksjon, TMD (kjeveleddproblemer).
 Les mer
Dette er manuellterapi
video_bilde.jpg

Se informasjonsfilm om manuellterapi.


 Les mer

Finn manuellterapeut
manuell_norgeskart_80px.jpg
Oversikt over manuellterapeuter i Norge. Manuellterapeuter er eksperter på muskel- og skjelett.
 Les mer
Manuellterapeuter som behandler barn
aa_barn.jpg
Manuellterapeuter behandler barn med forstyrrelser i muskel- og skjelettapparatet, for eksempel asymmetri. Her er oversikt over manuellterapeuter som har tilleggsutdanning i undersøkelse og behandling av barn.
 Les mer
Til toppen av siden
Aktuelt