Ankel & fot

Ankel & fot

Ankel

Ledd og strukturer i ankel, og fot for øvrig, må tåle mye og langvarig belastning for å fungere optimalt, og smerte i ankel kan således ha mange årsaker. Blant annet er det mange lange sener som går gjennom seneskjeder og over slimposer. Her kan irritasjon lett oppstå, som en konsekvens av enten feil eller for mye belastning. Overbelastninger kan oppstå ved plutselig økning i treningsmengde, ved plutselig endring i aktivitet eller underlag eller ved skifte av fottøy. Ved mye belastning over tid kan også mikroskopiske brudd i knoklene (stressfrakturer) oppstå, og gi smerte.

I tillegg til ankelsmerter på grunn av overbelastning, er ankelen svært skadeutsatt. Overtråkk skjer ofte og kan føre til skader på både leddbånd, sener, knokler, brusk og nerver. Dersom en har hatt flere episoder med overtråkk tidligere kan dette føre til at ankelen blir ustabil. I slike tilfeller er det viktig å trene koordinasjon og balanse i ankelleddet, slik at eventuelle sekundære plager reduseres.

Ankelsmerter kan også skyldes smerter fra selve leddet; slitasjeskader, bruskskader eller at strukturer i selve leddet kommer i beknip. Manuellterapeuten undersøker, gir råd, og igangsetter eventuell behandling. Ved behov kan manuellterapeuten henvise videre til sykehus, fysioterapeut eller bildetagning (røntgen/MR/CT), samt sykemelde.

Fot

Årsaker til smerte i foten er gjerne sammensatt. Den kan ofte skyldes ugunstig vektoverføring og belastningsforhold på samme måten som for smerter i ankel. Vanlige årsaker til smerte i fot er irritasjon i senevev (plantarfascitt) eller brudd etter langvarig belastninger (stressfrakturer). En kan også se fotsmerter som har sin årsak i nervesystemet, ved at nerver avklemmes og/eller nervers funksjon blir påvirket. En rekke revmatiske sykdommer, som leddgikt, kan ha sin debut i, og manifestere seg i, fotens og tærnes ledd.

I tillegg kan også smerter i fot skyldes akutte skader, og konsekvensen kan bli enten brudd, bånd eller bruskskader.

Manuellterapeuten undersøker, gir råd, og igangsetter eventuell behandling. Ved behov kan manuellterapeuten henvise videre til sykehus, fysioterapeut eller bildetagning (røntgen/MR/CT), samt sykemelde.

Øvelser for ankel:


Plantar og dorsalfleksjon i ankel – ExorLive

Andre fokusområder: