Undersøkelse og behandling av skulder
19 januar – 2021 Sted: Webinar / Arr: Norsk Manuellterapeutforening
Innhold: På kurset vil det bli diskutert når scapuladysfunksjoner og bevegelsesmønster er relevant for skuldersmerter og når man heller bør vekte ned detaljert undersøkelse og heller ha et større biopsykososialt perspektiv. Øvelser for relevante scapuladysfunksjoner vil bli demonstrert samt manuelle teknikker og aktuelle hjemmeøvelser. Vi vil også diskutere hvordan vi kan bruke Graded Motor Imagery når “alt gjør vondt i skulderen”. Det vil bli gitt flere pasientdemonstrasjoner på video. Det vil bli mange kliniske tips og mye “clinical reasoning” ut fra forskjellige diagnoser og tester.
Vi vil også diskutere globalt fokus i rehabilitering med involvering av underekstremiteter, bekken og rygg. Bakre instabilitet er ofte oversett i skulderbehandling. Vi vil gå gjennom relevante tester som kan gi oss svar på når bakre instabilitet er et problem. Det vil bli gjennomgang av rehabilitering av både bakre og fremre instabilitet. I motsatt ende vil vi også se på de stive skuldrene – deriblant frozen shoulder – og hvordan vi best kan behandle disse med både øvelser og mobiliseringsteknikker. Det blir også en gjennomgang av tapeteknikker og «hands on teknikker. Vi vil også diskutere når MR og kirurgi er relevant for den smertefulle skulderen.
Temaer:
- Moderne smertevitenskap og biomekanikk. Kan det forenes?
- Når er scapula relevant? –Pasientvideoer
- Hvilke øvelser funker for skulder? – Bruk øvelser som et testbatteri
- Hva gjør vi med den vanskelige skulderpasienten? – «Hjernetrening»
- Hvilke skuldertester bør vi ta? – Det enkle er ofte det beste
- Skulder rehabilitering med globalt fokus
- Fremre og bakre instabilitets- problematikk og rehabilitering
- Mobiliseringsregime for stiv skulder
- Hva gjør vi med frozen shoulder?
- Teipeteknikker for skulder og skulderbue
- Hvem skal rehabiliteres og hvem skal ha kirurgi
Forelesere: Sigbjørn Hjorthaug. Hjorthaug er manuellterapeut ved Ganddal terapi & trening i Sandnes. Han er veileder for MT-studenter og en ettertraktet kursholder.
Målgruppe: Fysioterapeuter og manuellterapeuter
Deltakerantall: 40
Undervisningstimer: 2
Sted: Webinar på Zoom
Pris: 500,-
Påmeldingsfrist: 10. januar 2021
Kurskontakt: Hans Olav Velle // hansolav@manuellterapi.no