Den langvarige smertepasient

Den langvarige smertepasient

7 september – 2021 Sted: Webinar / Arr: Norsk Manuellterapeutforening

Organizer

Innhold: Undersøkelsene våre antyder at flere enn 1 million nordmenn har smerter som har vart lenger enn tre måneder, såkalte langvarige smerter. Cirka 80 prosent av disse smertene er det vi kaller «medisinsk uforklarte». Slike smerter ble i gamle egyptiske papyrusruller forklart som en konsekvens av «en vandrende livmor». Hippokrates, kalte den vandrende livmoren hysteri fra det greske ordet for livmor – hystera. Navnet «hysteri» har blitt hengende ved som en merkelapp i helsevesenet siden. Det har gjort at nervøsitet og en usunn psyke har blitt forklaringer på hvordan sykdommer som kronisk utmattelse, utbrenthet og kroniske smertesyndromer kan oppstå. Vi glemmer noen ganger at kropp og hode henger sammen og at vi ikke bør behandle det som to separate størrelser. Dette foredraget forsøker å koble det fysiologiske og det psykologiske i form av en praktisk klinisk modell. 

 «Den vanskelig pasienten» blir også adressert her. Å dytte disse sykdommene over på psyken har kanskje gjort at vi har undervurdert kroppen, men også hodet. Psykologiens rolle har med årene blitt tydeligere. Når vi føler smerter, koordinerer prefrontal cortex det vi opplever her og nå med liknende erfaringer vi har fra før. Insulær og somatosensorisk cortex forteller prefrontal cortex hvor signalene om mulig skade kommer fra og gir et bilde av det området som er skadet. Fremre singulære cortex trekker inn motiverende faktorer og viktige følelser du har i situasjonen, og thalamus koordinerer hele jobben. Deretter gir prefrontal cortex beskjed til andre deler av hjernen om hvor intenst og hvor lenge dette skal gjøre vondt, basert på en ligning om læring, situasjon, følelser og signaler. Disse tilpasningene gjør hjernen gjennom å bruke kroppens egne smertestillende, såkalte endogene opioider. Dermed blir ikke de uforklarte smertene lenger så uforståelige, sett i lys av hjerneaktivitet, opplevelse, forventninger og emosjonell aktivering.

Webinaret vil bli tatt opp og ligge tilgjengelig i én måned for deltakere. Lenke til opptak distribueres til påmeldte etter at webinaret er ferdig. Det er også mulig å kun se opptaket i etterkant uten å delta på selve webinaret.

Foreleser: Henrik Børsting Jacobsen er utdannet psykologspesialist med PhD i atferdsmedisin, smerter og stress. Han arbeider som psykologSpesialist ved Avdeling for smertebehandling, OUS, Ullevål og som forsker ved psykologisk institutt UiO og Nasjonalt kompetansetjeneste (NK) for Nevropatisk smerte. Lærebokforfatter Arneberg forlag, Universitetsforlaget og Fagbokforlaget. Hans interesser og kompetanse er spesielt innenfor stresslidelser og stressmestring, kroniske smerter og kronisk utmattelse, helsefremming og arbeidsrehabilitering gjennom stressregulering.

Målgruppe: Manuellterapeuter og fysioterapeuter

Undervisningstimer: 2

Sted: Webinar på Zoom

Pris:

  • 400,- for medlem NMF
  • 600,- for ikke-medlem NMF

Påmeldingsfrist: Påmeldingen er åpen frem til webinarstart.

Kurskontakt: Hans Olav Velle // hansolav@manuellterapi.no

27 mai – 2021

Gratiswebinar: Styrke- og utholdenhetstrening

Zoom / Arr: Norsk Manuellterapeutforening
Les mer
2 juni – 2021

Manuelle teknikker, teiping og nevrofysiologiske sammenhenger – også i opptak

Zoom / Arr: Norsk Manuellterapeutforening
Les mer
8 juni – 2021

Gratiswebinar, 8. juni 2021: Hvordan lykkes i privat praksis – uten driftsavtale!

Zoom / Arr: NMF
Les mer
10 juni – 2021

Webinar: Sykmelding ved akutte og langvarige korsryggplager

Teams / Arr: NMF
Les mer
19 august – 2021

Tolkning av muskelskjelett – MR for behandlere

Webinar / Arr: Norsk Manuellterapeutforening
Les mer
27 august – 2021

Akuttmedisin

Oslo Kongressenter/Livestream / Arr: NMF
Les mer