Den langvarige smertepasient

Den langvarige smertepasient

9 september – 2021 Sted: Webinar / Arr: Norsk Manuellterapeutforening

Organizer

Innhold: Undersøkelsene våre antyder at flere enn 1 million nordmenn har smerter som har vart lenger enn tre måneder, såkalte langvarige smerter. Cirka 80 prosent av disse smertene er det vi kaller «medisinsk uforklarte». Slike smerter ble i gamle egyptiske papyrusruller forklart som en konsekvens av «en vandrende livmor». Hippokrates, kalte den vandrende livmoren hysteri fra det greske ordet for livmor – hystera. Navnet «hysteri» har blitt hengende ved som en merkelapp i helsevesenet siden. Det har gjort at nervøsitet og en usunn psyke har blitt forklaringer på hvordan sykdommer som kronisk utmattelse, utbrenthet og kroniske smertesyndromer kan oppstå. Vi glemmer noen ganger at kropp og hode henger sammen og at vi ikke bør behandle det som to separate størrelser. Dette foredraget forsøker å koble det fysiologiske og det psykologiske i form av en praktisk klinisk modell. 

 «Den vanskelig pasienten» blir også adressert her. Å dytte disse sykdommene over på psyken har kanskje gjort at vi har undervurdert kroppen, men også hodet. Psykologiens rolle har med årene blitt tydeligere. Når vi føler smerter, koordinerer prefrontal cortex det vi opplever her og nå med liknende erfaringer vi har fra før. Insulær og somatosensorisk cortex forteller prefrontal cortex hvor signalene om mulig skade kommer fra og gir et bilde av det området som er skadet. Fremre singulære cortex trekker inn motiverende faktorer og viktige følelser du har i situasjonen, og thalamus koordinerer hele jobben. Deretter gir prefrontal cortex beskjed til andre deler av hjernen om hvor intenst og hvor lenge dette skal gjøre vondt, basert på en ligning om læring, situasjon, følelser og signaler. Disse tilpasningene gjør hjernen gjennom å bruke kroppens egne smertestillende, såkalte endogene opioider. Dermed blir ikke de uforklarte smertene lenger så uforståelige, sett i lys av hjerneaktivitet, opplevelse, forventninger og emosjonell aktivering.

Webinaret vil bli tatt opp og ligge tilgjengelig i én måned for deltakere. Lenke til opptak distribueres til påmeldte etter at webinaret er ferdig. Det er også mulig å kun se opptaket i etterkant uten å delta på selve webinaret.

Foreleser: Henrik Børsting Jacobsen er utdannet psykologspesialist med PhD i atferdsmedisin, smerter og stress. Han arbeider som psykologSpesialist ved Avdeling for smertebehandling, OUS, Ullevål og som forsker ved psykologisk institutt UiO og Nasjonalt kompetansetjeneste (NK) for Nevropatisk smerte. Lærebokforfatter Arneberg forlag, Universitetsforlaget og Fagbokforlaget. Hans interesser og kompetanse er spesielt innenfor stresslidelser og stressmestring, kroniske smerter og kronisk utmattelse, helsefremming og arbeidsrehabilitering gjennom stressregulering.

Målgruppe: Manuellterapeuter og fysioterapeuter

Undervisningstimer: 2

Sted: Webinar på Zoom

Pris:

  • 400,- for medlem NMF
  • 600,- for ikke-medlem NMF

Påmeldingsfrist: Påmeldingen er åpen frem til webinarstart.

Kurskontakt: Hans Olav Velle // hansolav@manuellterapi.no

1 oktober – 3 november 2021

Henvisning til spesialist

Digitalt / Arr: NTNU i samarbeid med NMF
Les mer
14 oktober – 2021

Webinar: Achillesruptur og tendinopati

Webinar / Arr: Norsk Manuellterapeutforening
Les mer
19 oktober – 2021

Hvordan forstå langvarige smerter – også i opptak!

Webinar / Arr: Norsk Manuellterapeutforening
Les mer
20 oktober – 22 oktober 2021

Kurs i trygdefaglige emner 20.-22. oktober

Digitalt på Zoom / Arr: Universitetet i Oslo
Les mer
29 oktober – 30 oktober 2021

Diagnostisk ultralyd, muskelskjelett, trinn 1

ManuellterapiKlinikken Brynseng, Østensjøveien 36, 0667 Oslo, Norge / Arr: Manuellterapeutenes Servicekontor
Les mer
3 november – 2021

Hverdagssterk – Dosering, adaptasjon og restitusjon

Webinar / Arr: Norsk Manuellterapeutforening
Les mer