VR-trening mot kroniske ryggsmerter

Studenter ved UiB utvikler et virtuelt treningsprogram de mener kan hjelpe pasienter med ryggsmerter.

Masterstudent i fysioterapivitenskap ved UiB, Maja Sigerseth, og masterstudent i programutvikling ved HVL og UiB, Thomas Larsen står bak prosjektet som undersøker hvordan virtual reality (VR)-trening kan hjelpe pasienter med kroniske smerter i nedre del av ryggen. Ideen har nådd finalen i Bergen Teknologioverføring sin innovasjonskonkurranse StudentIdé, og kjemper med ti andre om å vinne 50.000 kroner.

De to studentene ønsker å utforske hvordan VR kan brukes til å behandle kroniske smerter. Tanken er å kunne tilby ulike spill i VR, der pasientene gjør øvelser og bevegelser som del av en behandling i primærhelsetjenesten.

– Under en utfordrende og ofte langvarig rehabilitering kan VR være til god hjelp for pasienter, blant annet fordi denne type trening kan motivere til mer og annen type bevegelse, sier Sigerseth.

10 pasienter med kroniske leddsmerter i alderen 18 – 65 år, og høy selvrapportert frykt for bevegelse/skade, deltar i pilotprosjektet. Til nå har VR blitt brukt mest på akutt smerte. Utfordringen når studentene utforsker effekten på kronisk smerte, er blant annet å gjøre VR-trening relevant nok og holde på oppmerksomheten til pasientene.

Les hele saken her…