Ny videreutdanning i farmakologi for manuellterapeuter

I høst starter videreutdanningen Farmakologi for manuellterapeuter ved OsloMet med et omfang på 5 studiepoeng. Fagansvarlig er førsteamanuensis, dr. Yury Kiselev.

OsloMet arrangerer i samarbeid med NMF en helt ny videreutdanning i farmakologi for manuellterapeuter. I utgangspunkt vil dette kurset bli arrangert kun én gang, høsten 2024, med 36 studieplasser. Kurset er samlingsbasert, med to samlinger i Oslo i november og desember. Hver samling er på to dager. I tillegg gjennomføres det en digital eksamen i perioden 6.-10. desember.

NMF skriver på sin nettside at det er flere grunner til at foreningen nå satser på en slik videreutdanning: For det første er det overordnet viktig at manuellterapeuter, som primærkontakter og portvoktere, har solid kunnskap om farmakologi slik at en kan identifisere og diskutere legemiddelrelaterte problemer med annet helsepersonell, slik som leger og farmasøyter.

I tillegg er det mange manuellterapeuter som setter ultralydveiledede injeksjoner med medikamenter. Det er avgjørende at manuellterapeuter har nødvendig kunnskap for å gjøre individuelle vurdering om indikasjonene for denne type behandling, vurdere risikoene og kunne forebygge komplikasjoner. Denne videreutdanningen vil derfor gi avansert kompetanse innen medikamentbruk relatert til injeksjonsbehandling.

Også nyutdannede manuellterapeuter fra Universitetet i Bergen, som allerede har gjennomført 5 studiepoeng farmakologi som en del av inneværende studieplan, vil ha utbytte av dette kurset.

Videreutdanningen koster 16.000 kr for medlemmer av NMF, og 18.000 kr dersom en ikke er medlem av NMF.

Søknadsfrist er 1. oktober.

Lenker

  • Mer informasjon og påmelding finnes på OsloMets nettsider, se her…
    Utdanningen fins under «Oppdragsstudier Fakultet for helsevitenskap høsten 2024» og heter «3734 Videreutdanning i farmakologi for manuellterapeuter» i nedtrekksmenyen.
  • Emneplan for studiet…

 

Dette lærer du på videreutdanningen 

Kunnskap

    • redegjøre for aktuelle legemiddelformer, administrasjonsmåter, farmakokinetikk og farmakodynamikk
    • gjøre rede for virkningsmekanismer, indikasjoner, bivirkninger, og oppfølging av effekt av antiinflammatoriske steroider og lokale anestetika i forhold til gjeldende terapiretningslinjer
    • beskrive virkningsmekanismer, indikasjoner, bivirkninger, og oppfølging av effekt av ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler og andre legemidler brukt for smertelindring i forhold til gjeldende terapiretningslinjer
    • drøfte risiko for avhengighet og misbruk av legemidler, samt legemiddelinteraksjoner

Ferdigheter

    • anvende relevant lovverk og forskrifter for legemiddelbruk og legemiddelhåndtering,
    • med høy grad av selvstendighet beregne legemidlers doser, mengder og styrker
    • anvende relevant oppslagsverk
    • identifisere hensiktsmessig injeksjonslegemiddel basert på en helhetlig vurdering av pasienten, samt identifisere eventuelle legemiddelrelaterte risikoer og bivirkninger hos den enkelte pasienten

Generell kompetanse

    • reflektere kritisk over farmakologiske og ikke-farmakologiske behandlingsalternativer for den enkelte pasient

Lenke
OsloMet: Farmakologi for manuellterapeuter