Kronisk smertesyke har økt risiko for å dø tidlig

Ny britisk forskning viser at personer med kronisk utbredte smerter har økt risiko for å dø tidligere enn personer uten kronisk smerter.

I en studie som er publisert i Annals of the Rheumatic Diseases fant forskerne at deltakerne med kronisk utbredt smerte hadde mer enn dobbelt så stor risiko for å dø i oppfølgingstiden, som deltakerne uten smerte. Over 500.000 personer mellom 40 og 69 år, hentet fra UK Biobank, deltok i studien.

– Det er nå klar dokumentasjon på at personer med kronisk utbredte smerter har økt dødelighet, skriver Gary J. Macfarlane ved University og Aberdeen og de andre forskerne i artikkelen.

Risikoen for tidlig død skyldes trolig ikke smertene i seg selv, men kan forklares ut fra uønskede livsstilsfaktorer forbundet med å ha smerte, som dårlig kosthold, lite fysisk aktivitet, røyking og høy BMI.

«Dataene fra denne studien viser at endring av vaner hos personer med kronisk utbredt smerte til å være lik personer uten kronisk utbredt smerte, kan redusere dødeligheten med rundt 35 prosent», skriver forskerne.

Dette er den største studien som har undersøkt forholdet mellom kroniske smerter og dødelighet, ifølge forfatterne.

Les hele studien her.