– Altfor mange friske får røntgenundersøkelser

To overleger ved UNN mener alt for mange skulderpasienter sendes til MR-undersøkelse.

I et intervju med UNNs internettavis pingvinavisa.no forteller ortopedspesialist Khaled Meknas om en lokal studie av bruken av røntgenundersøkelser.

I 2014 ble det gjort 484 MR-undersøkelser av skuldre på UNN Tromsø. I tillegg ble det gjort 2.486 MR-undersøkelser av skuldre på en privat klinikk i byen. Av disse totalt 2.970 MR-undersøkelsene av vonde skuldre, fant han at 41 prosent av tilfellene var uten relevant indikasjon og at det i 49 prosent av tilfellene ikke var samsvar mellom klinisk diagnose og MR-funn. Satt på spissen betyr det altså at mellom 800 og 1.000 av MR-undersøkelsene var unødvendige.

Radiolog Jan Ole Frantzen bekrefter inntrykket av det gjøres unødvendige røntgenundersøkelser. Han har intervjuet andre radiologer om emnet. Alle han snakket med hadde en dyp bekymring for den økende bruken av bildediagnostikk: Altfor mange undersøkes, og på for dårlig grunnlag.

I verste konsekvens frykter Meknas at overforbruk av MR-undersøkelser fører til friske folk blir operert for tilstander som egentlig ikke trenger behandling.

Les hele saken i Pingvinavisa