Sykkel
Her en noen tips fra manuellterapeut Gro Camilla Riis ved Hjelp 24 Ullevål om hvordan du skal sette i stand sykkelen din for sesongen og hvordan du kan unngå plager.
– Som manuellterapeut får jeg ofte spørsmål fra pasienter om jeg har noen gode råd når det gjelder bruk av sykkel nå som våren er i ferd med å komme. De spør oftest om hvilken sittestilling som er bra, og noen lurer på om det er greit at de sykler på tross av ryggsmerter.
Ifølge Riis er det viktigste å ha en avslappet sittestilling når du sykler.
– Du bør ha lave skuldre og blikket fremover. Når du skal stille inn høyde på setet kan du gå ut fra at en terrengsykkel skal ha et styre som er ca 5 cm lavere enn setet. Om du kjører en racer kan du stille setet litt høyere, men ikke mer enn 10 cm. Du skal ha lett bøy i kneet når du sitter på setet og sykler og tåballene skal ha kontakt med pedalene. Om du sykler mye, kan det lønne seg å spandere på deg et par sykkelsko. Disse gir et godt grep og de gjør at du kan skyve og trekke beinet rundt, slik at du får trent lårmuskulaturen godt. For å unngå belastningsskader skal knærne peke rett fremover slik at knær peker over tær.
Om du har ryggplager betyr det ikke at du ikke kan sykle, ifølge manuellterapeuten. Et godt tips er å bevege bekkenet, altså krumme og rette ut ryggen mens man sykler og ta hyggpige pauser.
– Det viser seg jo at blant de som har ryggsmerter, er de som sitter statisk med ryggen uten evne til å bevege seg automatisk som får flest plager, sier Gro Camilla Riis.
Manuellterapeutenes råd
1. Finn en avslappet sittestilling
2. Setet 5-10 cm høyere enn styret
3. Ha lett bøyde kne når du sittet på setet, og tåballene skal ha god kontakt med pedalene.
4. Du trener lårmusklene bedre med sykkelsko
5. Knærne skal peke rett frem
6. Beveg bekkenet når du sykler
7. Bruk hjelm!
– Som manuellterapeut skal jeg jo være best på muskel og skjelletlidelser, allikevel får jeg spørsmål om vedlikehold av sykkel, sier Gro Camilla Riis og forteller at hun derfor har alliert seg med Kjell Magnus Olsen som jobber på Milsluker’n på Ullevål Stadion. Han har konkurrert flere år på høyt nivå i terrengsykling og jobber som sykkelreparatør.
– Det hender at jeg stikker innom Milsluker’n for å få hjelp med sykkelen min, den er jeg avhengig av for å komme meg på jobb, tilføyer Riis.
Her er Olsens fem tips for istandsetting av sykkelen for sesongen
1. Ta den ut av garasjen og vask den godt.
2. Bruk kjederens, still sykkelen på det tyngste giret og
drypp olje på tannhjulet og vri 60 omdreininger.
3. Om du ser at det er sprekk i dekkene, invester i nye.
4. Sjekk bremseklosser og kjøp ny wire.
5. Dekkene skal pumper godt opp til circa 40PSI. Om ventilene tillater det, bruk luftpumpe fra bensinstasjon.
Olsen tipser også om at når tiden er inne for å sette sykkelen tilbake i garasjen, smør setepinnen med litt fett slik at ikke setet sitter fast på våren
Man bør velge en sykkel som har de egenskapene som man trenger. Skal du sykle i terrenget trenger du en sykkel men mindre avstand mellom setet og styret. Dette øker kontrollen på sykkelen. Skal du sykle i byen kan du tillate seg en tyngre sykkel med lengre avstant mellom styre og sete.
Det finnes offisielle krav til sykkelen din. Signalklokke, to separate bremser og reflekser er påbudt. Det viktigste tipset er å bruke hjelm, sier Gro Camilla Riis. Hun opplyser om at det er fire til fem tusen sykkkelskader i året. En tredjedel skyldes hodeskader blant barn under 14 år. Så BRUK HJELM!
Siste nytt
Sykehusansatte frykter nedleggelser
Hundrevis av ansatte tror institusjoner kommer til å måtte stenge på grunn av…
KI kan gi gode svarutkast på helsespørsmål
Medisinske svar fra en kunstig intelligent språkmodell ble oppfattet som mer em…
– Ingen økt risiko for bivirkninger
HVLA-manipulasjon av nakken gir ikke økt risiko for milde eller moderate bivirk…