Slik kan fastlegene avlastes
Landets cirka 4860 fastleger har fått flere arbeidsoppgaver de siste årene. Ved evalueringen av fastlegeordningen i 2019, rapporterte nesten 20 prosent at den samlede belastningen er «uhåndterbar». Regjeringen har derfor lagt en handlingsplan for å sikre allmennlegetilbudet i kommunene.
Største gruppe hos fastlegene
I rapporten «Bruk av legetjenester i utvalgte pasientgrupper» fremkommer det at muskel- og skjelettpasienter er den det klart størst pasientgruppen hos fastlegene. De står også for de fleste konsultasjonene. Diabetes, angst og depresjon er andre tilstander med stort volum av konsultasjoner, men til sammen utgjør disse tre diagnosegruppene under halvparten av antallet konsultasjoner som er registrert med diagnoser knyttet til muskel- og skjelettlidelser.
I alt var 5,2 millioner personer registrert med enten kontakt med fastlege eller ved legevakt i løpet av perioden juli 2016-juli 2018. Snaut halvparten av disse kontaktene – 2,5 millioner – var registrert med diagnosekoder for muskel- og skjelettsykdommer.
Andre kan avlaste legene
Regjeringens «Handlingsplan for allmennlegetjenesten 2020-2024» beskriver at fastlegenes oppgaver har økt i antall og omfang:
«Flere innbyggere krever mer medisinsk oppfølging og koordinering av tjenester enn tidligere. Dette bidrar til lange arbeidsdager for fastlegene. Enkelte av oppgavene kan utføres av andre enn fastleger. For å redusere arbeidsbelastningen og få bedre kontroll med hvilke oppgaver fastlegene forventes å gjøre, gjennomføres flere tiltak», heter det i planen.
Manuellterapitjenesten kan utnyttes
Manuellterapeuter er eksperter på muskel- og skjelett. De har lang utdanning innen feltet og har lignende fullmakter som legenes på området, så som adgang til å sykmelde, henvise til spesialist, røntgen/MR og fysioterapeut. Et tidligere forsøksprosjekt, Henvisningsprosjektet som gikk over flere år i tre fylker, har vist at sykefravær og sykepengeutbetalinger reduseres når muskel- og skjelettpasienter går direkte til manuellterapeut, i stedet for først innom lege.
Regjeringens handlingsplan inneholder ikke konkrete forslag om hvilke oppgaver som kan utføres av andre grupper enn fastleger, men skal følges opp i de årlige budsjettene.
Aktuelle dokumenter
- Rapporten Bruk av legetjenester i utvalgte pasientgrupper
- Handlingsplan for allmennleger 2020-2024
- Sluttrapport Evaluering av Henvisningsprosjektet 2001-2003 (SINTEF)
Siste nytt
Sykefraværet økte i tredje kvartal 2024
Det er økning i det legemeldte sykefravær, sammenliknet med samme kvartal i 20…
To ekstramilliarder til sykehusene
Regjeringen foreslår i nysalderingen av statsbudsjettet for 2024 å øke bevilg…
Flest muskel- og skjelettpasienter hos fastlegene
Cirka hver sjette pasient oppsøker fastlegekontoret på grunn av muskel- og skj…