For medlemmer
Innkjøpsportalen
Annonsering
Om nettstedet
Facebook
Kontakt oss

 

Søk i nettstedet

Søk i PubMed

 


Nettredaktør:
Manuellterapeutenes Servicekontor
Telefon +(47) 22 60 17 00
Utskriftsvennlig versjon
Øvelser hjalp ikke gravide
6. februar 2012
gravid_web.jpgEnkle øvelser forebygger ikke bekken- og ryggplager hos gravide.
 

Skrevet av


Ny norsk studie viser at veiledet trening med sikte på å stabilisere bekken og ryggmuskler ikke reduserer forekomsten av smerter.

257 friske kvinner i alderen 18-40 år, som var gravid i mindre enn 20 uker, ble delt i to grupper. Deltakerne i den ene gruppen trente under veiledning av fysioterapeut en gang i uken. Kontrollgruppen mottok standard oppfølgning og eventuell behandling.  Utfallsmål var selvrapporterte bekken- og ryggsmerter i uke 24, 28, 32 og 36 av svangerskapet.

Resultatene viser at det ikke var noen statistiske forskjeller mellom de to gruppene. Hypotesen om at enkle øvelser kan bidra til reduserte bekken- og ryggsmerter ble dermed ikke bekreftet. På grunn det begrensede antallet deltakere, kan konklusjonen imidlertid være upresis.

Lenker
Marit Horst Eggen, Britt Stuge, Petter Mowinckel, Kjersti Smee Jensen og Kåre Birger Hagen: Can Supervised Group Exercises Including Ergonomic Advice Reduce the Prevalence and Severity of Low Back Pain and Pelvic Girdle Pain in Pregnancy? A Randomized Controlled Trial

Forhåndsomtale av studien, Østlendingen 22. april 2008

Manuellterapeuter som behandler kjeveledd
kjevesmerte_60px.jpg
Her finner du oversikt over manuellterapeuter som har fullført kurs i undersøkelse og behandling av temporomandibulær dysfunksjon, TMD (kjeveleddproblemer).
 Les mer
Dette er manuellterapi
video_bilde.jpg

Se informasjonsfilm om manuellterapi.


 Les mer

Finn manuellterapeut
manuell_norgeskart_80px.jpg
Oversikt over manuellterapeuter i Norge. Manuellterapeuter er eksperter på muskel- og skjelett.
 Les mer
Manuellterapeuter som behandler barn
aa_barn.jpg
Manuellterapeuter behandler barn med forstyrrelser i muskel- og skjelettapparatet, for eksempel asymmetri. Her er oversikt over manuellterapeuter som har tilleggsutdanning i undersøkelse og behandling av barn.
 Les mer
Til toppen av siden
Aktuelt